Започна печатането на 685 000 данъчни съобщения, които в следващите дни

...
Започна печатането на 685 000 данъчни съобщения, които в следващите дни
Коментари Харесай

685 000 данъчни съобщения разпращат на столичани

Започна печатането на 685 000 данъчни известия, които в идващите дни ще бъдат разпратени до притежателите на недвижими парцели в София, оповестяват от Столичната община.

Всяка година от бюджета на общината се отделят над 140 000 лева.  за печатане и разпространяване на писмата до софиянци.

Над 2000 столичани към този момент са се отказали от хартиени известия. Те ще получат информацията за дължимите от тях налози и такси на електронната поща, която са показали. 
От т.г. декларация за отказ вече може да се подаде освен в данъчните отдели на Столичната община, а и по електронен път. За задачата би трябвало да се влезе в раздел " Справка за отговорностите и заплащанията "   на формалната е-страница  на София.

В данъчните известия е изчислен размерът на налог здания и такса боклук, които съответният притежател дължи за притежаваните от него парцели на територията на Столичната община. На обособен ред има информация за съществуване на остарели отговорности, в случай че има такива. По закон, при заплащане на локални налози и такси, постъпилите средства покриват отговорностите по реда на тяхното пораждане. Така че, в случай че имате провесен налог за минали години, при заплащане в този момент ще се изчистят първо старите задължения, а друг за 2018 година - подсети зам.-кметът на София Дончо Барбалов . Той ревизира персонално работата по отпечатването на данъчните известия за столичани.

Писмата съдържат и QR код, посредством който с мобилен телефон може да се направи връзка с е-страницата на общината и онлайн да се платят локалните налози. 
От т.г., с изключение на с ПИН код, публикуван от общината, или ПИК, публикуван от Национална агенция за приходите, физическите лица могат да влизат в системата и с електронен автограф. 

Данъчната акция в София стартира публично на 29 януари, само че данъкът за моторните транспортни средства може да се заплаща още от 2 януари. 

За налог здания и налог МПС софиянци употребяват 5% отстъпка, в случай че платят цялата дължима сума едновременно до 30 април .

За такса боклук отстъпка няма. 

Ако се заплаща на части, периодите за налог здания и МПС са: 30 юни – за първа вноска и 31 октомври – втора вноска. Такса боклук може да се заплати на 4 вноски и периодите са: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Освен по електронен път или посредством разнообразни финансови институции заплащането може да става във всеки от 22-та данъчни отдела на районните администрации на Столичната община без значение от адреса на парцела или на задълженото лице.
Касите разполагат и с ПОС устройства.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР